sbpinstitute
AN ISO 9001:2008 Certified
  • Need Inquiry Help? ▼
      Need Inquiry Help?
    +919958113774,8800373037 - Now Call Email :- enquiry@sbpinstitute.com
     
    L - 323 (gali No -7) Mahipalpur Extn Delhi-110037 TA-93D FIRST FLOOR,TUGLAKABAD EXTN KALKA JI, NEAR P.N.B BANK & ALLAHABAD BANK NEW DELHI-110019

SSC IMPORTANT QUESTIONS FOR GK

Posted on by supperbrilliantpoint

IMPORTANT QUESTIONS FOR SSC , BANK PO ETC

QUESTIONS ON ECONOMICS (GENERAL KNOWLEDGE)

1. The chairman of the 13th Finance Commission is

A. Vijay L.Kelkar

B. Millen Kuamr Banerjee

C. C.Rangarajan

D. C.K.Jaffer Sheriff

Answer:A

 

2. Decimal coinage was introduced in India in the year

A. 1850

B. 1957

C. 1955

D. 1960

Answer:B

 

3. The Tenth Plan period was from

A. 1900–1995

B. 1992–1997

C. 2002–2007

D. 2007–2012

 Answer:C

 

4. Three Annual Plans were launched in the years

A. 1966–1969

B. 1957–1960

C. 1961–1964

D. 1947–1950

Answer:A

 

5. The slogan Garibi Hatao was included in

A. First plan

B. Fourth plan

C. Fifth plan

D. Second plan

Answer:C

 

6. The Eighth Plan period is from

A. 1990–1995

B. 1992–1997

C. 1991–1997

D. 1991–1995

 Answer:B

 

7. Which institution is known as Soft loan window of World Bank?

A. IFC

B. IMF

C. Indian Development Forum

D. IDA

Answer:D

 

8. The New Symbol of Indian Rupee is a blend of

A. Devanagiri Ra

B. Roman R

C. Devanagiri Ra and Roman

D. None of these

 Answer:C

 

9. Nehru Sethu the longest bridge in Asia has beeen built on the river

A. Sone

B. Yamuna

C. The Ganges

D. Brahmaputra

Answer:A

 

10. Kudremukh Iron Ore project is in the state of

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Karnataka

D. None of these

Answer:C

 

11. Consumer Protection Act (CORPA) was implemented in

A. 1985

B. 1986

C. 1987

D. 1988

 Answer:B

 

12. Which tax is collected by Panchayats?

A. Sales tax

B. Tax on local fairs

C. Land Revenue

D. Custm Duty

 Answer:B

 

13. National Rural Development Institute is situated at

A. Hyderabad

B. New Delhi

C. Shimla

D. Patna

Answer:A

 

14. RBI was nationalised on

A. 1945

B. 1947

C. 1949

D. 1959

Answer:C

 

15. Foreign currency which has a tendency of quick migration is called

A. Hot currency

B. Soft currency

C. Gold currency

D. Scarce currency

Answer:A

 

16. National Rural Development Institute is situated at

A. Patna

B. Shimla

C. Hyderabad

D. New Delhi

Answer:C

 

17. The richest country in the world is

A. Japan

B. Russia

C. Kuwait

D. USA

 Answer:C

 

18. Who introduced cooperative society in India?

A. Lord Curzon

B. Lord Wavell

C. Lord Rippon

D. Lord Cornwallis

 Answer:A

 

19. The country without income tax is

A. Nepal

B. Kuwait

C. Burma

D. Singapore

Answer:B

 

20. The most important oil producing district in India is

A. Digboi

B. Naharkatia

C. Jwalamukhi

D. Ankleshwar

Answer:C

 

21. The bank which has the highest number of branches in the world is

A. Canara Bank

B. State Bank of India

C. London Bank

D. Bank of Baroda

Answer:B

 

22. India is the leading exporter of

A. Tea

B. Mica

C. Manganese

D. Jute

Answer:A

 

23. In India which source of irrigation is widely used

A. Wells

B. Canals

C. Rivers

D. Tanks

 Answer:B

 

24. The former name of Reserve Bank of India was

A. National Bank of India

B. State Bank of India

C. Imperial Bank of India

D. Central Bank of India

 Answer:D

 

25. The currency Deutsche Mark belongs to

A. Italy

B. Russia

C. Germany

D. Polland

Answer:C

 

26. MRTP Act was implemented in

A. 1967

B. 1968

C. 1969

D. 1970

Answer:D

 

27. Corporate Tax is imposed by

A. State Government

B. Central Government

C. Local Government

D. Both A and B

 Answer:B

 

28. Which state has the highest Per Capita Income?

A. Maharashtra

B. Delhi

C. Punjab

D. Haryana

 Answer:C

 

29. The area under forest in India is

A. 0%

B. 15%

C. 20%

D. 23%

 Answer:D

 

30. Regional Rural Banks were established in

A. 1897

B. 1975

C. 1965

D. 1975

Answer:D

 

31. Which Indian got Nobel Prize for Economics?

A. Khorana

B.C.V.Raman

C. Teressa

D. Amarthiya Sen

Answer:D

 

32. The Headquarter of RBI is in

A. Delhi

B. Nasik

C. Mumbai

D. Kanpur

Answer:C

 

33. National Income estimates in India is prepared by

A. RBI

B.SBI

C.S.O. C. Finance Ministry

D. Planning Commission

 Answer:B

 

34. Which crop is sown on the largest area in India?

A. Maize

B. Wheat

C. Sugarcane

D. Rice

 Answer:D

 

35. Dalal street is situated at

A. Paris

B. Mumbai

C. London

D. New Delhi

 Answer:B

 

36. The former name of State Bank of India was

A. Central Bank of India

B. United Bank of India

C. Imperial Bank of India

D. People’s Bank of India

Answer:C

 

37. The value of Gold is determined in

A. London

B. Rome

C. Washington

D. Teheran

Answer:A

 

38. Which of the following cash crops is not grown in Kerala?

A. Rubber

B. Spices

C. Tobacco

D. Coffee

Answer:C

 

39. Diamond cutting is undertaken as a cottage industry in

A. Rajasthan

B. Gujarat

C. Andhra

D. Maharashtra

Answer:B

 

40. The currency notes are printed in

A. Bombay

B. Nasik

C. New Delhi

D. Nagpur

Answer:B

 

41. The mineral in which India depends largely on imports is

A. Iron Ore

B. Bauxite

C. Mica

D. Mercury

 Answer:D

 

42. In India, barter exchange is still in practice in

A. Calcutta

B. Lucknow

C. Ahmedbad

D. Jabalpur

 Answer:A

 

43. The planning Commission was reconstituted in

A. Octomber 1951

B. January 1948

C. March 1950

D. August 1949

 Answer:C

 

44. The state which has the highest sugarcane production in India is

A. Bihar

B. Uttar Pradesh

C. Maharashtra

D. Madhya Pradesh

 Answer:B

 

45. The state which has the largest number of sugar mills in India is

A. Bihar

B. Haryana

C. Punjab

D. Uttar Pradesh

Answer:D

 

46. Finance Commission is constituted every

A. two years

B. three years

C. five years

D. six years

 Answer:C

 

47. India earns maximum foreign exchange by the export of

A. iron

B. Tea

C. Textile

D. Rubber

 Answer:B

 

48. India’s foreign trade policy could be best described as

A. Free trade

B. Laizzez faire

C. Controlled free trade

D. None of these

Answer:C

 

49. The Aid India Club has been formed under the

A. ILO

B. IBRD

C. IMF

D. UNESCO

 Answer:B

 

50. Which is the most important source of income for Government of India?

A. Interest

B. Licence fee

C. Income tax

D. Excise duty

 Answer:D

 

51. As per population census 2001 in which state literacy rate is lowest ? 

A.  Bihar

B.  Rajasthan

C.  Orissa

D.  Sikkim

 Answer:A

 

52. Economic planning is an essential feature of 

A.  capitalist economy

B.  socialist economy

C.  mixed economy

D.  dual economy

Answer:B

 

53. The Mumbai Stock Exchange was set up in 

A.  1875

B.  1900

C.  1922

D.  1947

 Answer:A

 

54. The Headquarter of RBI is in 

A.  Delhi

B.  Mumbai

C.  Kanpur

D.  Nasik

 Answer:B

 

55. The planning commission is 

A.  Ministry

B.  a government department

C.  an advisory body

D.  an autonomous corporation

 Answer:C

 

56. Who wrote the book “planned Economy for india”? 

A.  M.Visvesvaraya

B.  Sardar vallabhai patel

C.  Jawaharlal Nehru

D.  mahatma gandhi

 Answer:A

 

57. Who is the Deputy Chairman of planning commission? 

A. Prime minister

B. Finance minister

C. Commerce minister

D. None of these

 Answer:D

 

58. Planning in india derives its objectives from 

A.  Fundamental Rights

B.  Fundamental Duties

C.  Directive Principles of state policy

D.  Preamble

Answer:C

 

59. The Contribution of agriculture to india’s economy is ? 

A.  Increasing

B.  decreasing

C.  Constant

D.  None of these

Answer:B

 

60. The planning commission is 

A.  Ministry

B.  a government department

C.  an advisory body

D.  anautonomouscorporation

 Answer:C

 

61. Which country’s Antarctic claim covers the greatest swath of longitude? 

A.  New Zealand

B.  United Kingdom

C.  Argentina

D.  Australia

 Answer:D

 

62. Which Agricultural export item is second in case of India? 

A.  marine product

B.  rice

C.  sugar

D.  oil cake

Answer:B

 

63. In the United States the television broadcast standard is 

A.  PAL

B.  NTSC

C.  SECAM

D.  RGB

 Answer:B

 

64. What is green gold ? 

A. Coffee

B. Gold

C. Rice

D. Tea

 Answer:D

 

65. Which country has the lowest rate of newspaper circulation per capita? 

A.  Iceland

B.  Italy

C.  Indonesia

D.  India

 Answer:C

 

66. According to population census 2001, which of the following states is below the national average of literacy ? 

A.  Maharashtra

B.  Gujarat

C.  Orissa

D.  West Bengal

 Answer:C

 

67. In India, maximum number of workers are employed in 

A.  textile industry

B.  iron and steel industry

C.  petrochemical industry

D.  automobile industry

Answer:A

 

68. National Sample Survey Organisation (NSSO) was established in 

A.  1947

B.  1952

C.  1951

D.  1950

 Answer:D

 

69. Which of the following taxes is a progressive tax? 

A. income tax

B. custom tax

C. sales tax

D. excise duty

 Answer:A

 

70. Who is called the father of Economics? 

A.  Adam Smith

B.  Max Muller

C.  Karl Marx

D.  None of these

 Answer:A

 

71. The concept of five years plans in india was introduced by 

A.  Lord Mountbatten

B.  Jawaharlal Nehru

C.  Indira Gandhi

D.  Lal Bahadhur Shastr

 Answer:B

 

72. According to population census 2001, the state of largest density of population is 

A.  Maharashtr

B.  Uttar Pradesh

C.  West Bengal

D.  Bihar

Answer:C

 

73. Bokaro Steel Limited was established with the assistance of 

A.  Germany

B.  Soviet Union

C.  UK

D.  USA

 Answer:B

 

74. India earns maximum foreign exchange from the exports of 

A. garments

B. jute

C. gems and jewellery

D. cotton

Answer:C

 

75. The earlier name of the WTO was 

A.  UNIDO

B.  UNCTAD

C.  OECD

D.  GATT

Answer:D

 

76. Which one of the following countries is not a member of ASEAN? 

A.  vietanam

B.  brunei darusallam

C.  bangladesh

D.  mynammar

 Answer:C

 

77. The head quarters of world trade organisation is in 

A.  montreal

B.  seatle

C.  geneva

D.  the hague

 Answer:C

 

78. Economic survey is published by 

A.  Minsitry of finance

B.  Planning commission

C.  Govt of india

D.  Indian Statistical institute

 Answer:A

 

79. What is the animal on the insignia of the RBI? 

A.  lion

B.  tiger

C.  panther

D.  elephant

Answer:C

 

80. After textiles, India’s second important industry is 

A.  sugar

B.  jute

C.  cement

D.  iron ansd steel

Answer:D

 

81. Which Agricultural export item is second in case of India? 

A.  marine product

B.  rice

C.  sugar

D.  oil cake

 Answer:B

 

82. National Sample Survey Organisation (NSSO) was established in 

A.  1950

B.  1951

C.  1952

D.  1947 s

 Answer:A

 

83. According to area, which state is the largest ? 

A.  Madhya Pradesh

B.  Maharashtra

C.  Rajasthan

D.  Uttar Pradesh

Answer:C

 

84. Which state produces maximum soyabean ? 

A.  Madhya Pradesh

B.  Uttar Pradesh

C.  Bihar

D.  Rajasthan

 Answer:A

 

85. The first bank established in india was 

A. punjab bank

B. traders bank

C. state bank of india

D. bank of hindustan

Answer:D

 

86. The largest public sector bank in india is 

A.  central bank

B.  punjab bank

C.  state bank of india

D.  indian overseas bank

Answer:C

 

87. Which one of the following is the banker of the banks? 

A.  IDBI

B.  SBI

C.  RBI

D.  SBI and RBI

Answer:C

 

88. Kasturba Gandhi Education Scheme is related to 

A.  Girl Education

B.  Adult Education

C.  Child Labour Education

D.  Tribal Women

Answer:A

 

89.          Indian Rupee is fully convertible at –

A.     Current Account

B.           Capital Account

C.           Trade Account

D.           None of the above

 Ans: A

 

90.          The most appropriate measure of a country’s economic growth is its –

 

A.           Gross Domestic Product(GDP)

B.           Net Domestic Product(NDP)

C.           Net National Product(NNP)

D.           Per Capita Product(PCP)

Ans: A

 

91.          Which of the following places in India does not have a Stock Exchange?

A.           Udaipur

B.           Delhi

C.           Mumbai

D.           Ahmedabad

  Ans: A

 

92.          An individual visiting UAE will have to make his/her payments in which of the following currencies?

A.           Baht

B.           Peso

C.           Dirham

D.           Dinar

Ans: C

 

93.          Which of the following schemes launched by the Government of India aims at enhancing the livelihood security of the people in rural areas by guaranteeing hundred days of employment in a financial year to a rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work?

A.           MGNREGA

B.           ASHA

C.           TRYSEM

D.           Kutir Jyoti Scheme

Ans: A

 

94.          Which of the following organisations prepares rural credit plans on annual basis for all districts in India, which in turn from the base for annual credit plans of all rural financial institutions?

A.           CII

B.           RBI

C.           SIDBI

D.           NABARD

Ans: D

 

95.          Who amongst the following is the Regulator of Insurance sector in India?

A.           IRDA

B.           SEBI

C.           AMFI

D.           RBI

  Ans: A

 

96.          Which one of the following States has passed a bill to regulate the interest rates on micro-finance?

A.           Andhra Pradesh

B.           Orissa

C.           Karnataka

D.           Haryana

  Ans: A

97.          Expand the term IFRS.

A.           Indian Financial Reporting Standards

B.           International Financial Reporting Standards

C.           Indian Financial Reporting Systems

D.           None of these

Ans: B

 

98.          ‘Yuan’ is the currency of which one of the following countries?

A.           South Korea

B.           Japan

C.           China

D.           North Korea

Ans: C

99.          According to the 8th Annual Global Retail Development Index(GRDI), which one of the following countries is ‘most attractive’ retail marker in the world?

A.                           India

B.                           Saudi Arabia

C.                           Japan

D.                           UAE

 Ans: A

100.        The insurance companies collect a fixed amount from its customers at a fixed interval of time. What is it called?

A.                           Instalment

B.                           Premium

C.                           EMI

D.                           Service Charge

Ans: B

   GOOD LUCK !

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

10,844 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

20 + = 24

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • OUR VISITORS MAP

News Letter

SSC Stenographer Recruitment 2017, ssc.nic.in Apply Online Grade C & D Vacancies SBP Institute a Govt. approved organization has invited all candidates who are applying for the post of SSC Vacancy 2017– Apply online for SSC Stenographer Recruitment 2017 and who are interested to take best coaching to improve their ability and also interested to apply super technique methodology, study … Read More

Important Question Of The Day
  • GENERAL KNOWLEDGE

    Q.(1) Every year which day is celebrated on 20th October?

    (A) World Statistics Day

    (B) World Heart Day

    (C) World Diabetics Day

    (D) World Health Day

    ANS: A

    Q.(2) With India which country to participate in first-ever tri-services military exercise?

    (A) Pakistan

    (B) Russia

    (C) Nigeria

    (D) Iran

    ANS: B

    Q.(3) According to ACI-ASQ Survey, which airport got first rank in the category of 2-5 million passengers?

    (A) Srinagar

    (B) Delhi

    (C) Jaipur

    (D) Mumbai

    ANS: C

    Q.(4) Who is appointed as World Business Council for Sustainable Development Chairman from 2018?

    (A) Sunny Verghese

    (B) John Willaims

    (C) Peter James

    (D) Leo Haltman

    ANS: A

    Q.(5) Which state Government rolls out new Tourism policy?

    (A) Goa

    (B) Tamil Nadu

    (C) Assam

    (D) Kerala

    ANS: C

    Q.(6) Who had won 2017 Young Scientist Challenge for water contamination detection device?

    (A) Nitisha Rao

    (B) Gitanjali Rao

    (C) Shreesha kumar

    (D) Dinisha Madhuri

    ANS: B

    Q.(7) Which country displaced India from top position of the ICC ODI championship?

    (A) South Africa

    (B) Australia

    (C) West Indies

    (D) Sri Lanka

    ANS: A

    Q.(8) What is the name of an American chess grandmaster, who recently passed away?

    (A) Georgy Arzumanian

    (B) Vladislav Artemiev

    (C) David Arutinian

    (D) William James Joseph Lombardy

    ANS:D

    Q.(9) Which state govt has approved hike in income limit of OBCs?

    (A) Maharashtra

    (B) Assam

    (C) Punjab

    (D) Goa

    ANS: C

    Q.(10) Who of the following are the authors of the book “A to Z of Financial Management in Autonomous Institutions”?

    (A) Dr. Rajat Bhargava and Shri Bhargav Pathak

    (B) Dr. Rajat Bhargava and Shri Deenanath Pathak

    (C) Dr. Rajat Bhargava and Shri Sahil Pathak

    (D) None of these

    ANS: B

Clat
ssc-je
downloads