sbpinstitute
AN ISO 9001:2008 Certified
  • Need Inquiry Help? ▼
      Need Inquiry Help?
    +919958113774,8800373037 - Now Call Email :- enquiry@sbpinstitute.com
     
    L - 323 (gali No -7) Mahipalpur Extn Delhi-110037 TA-93D FIRST FLOOR,TUGLAKABAD EXTN KALKA JI, NEAR P.N.B BANK & ALLAHABAD BANK NEW DELHI-110019

How to answer Tricky Questions asked in NDA SSB Interview, Questions For NDA SSB Interview

Posted on by supperbrilliantpoint

NDA SSB Interview Questions With Answers

SSB Personal Interview is a good chance for the candidate to create a good impression and shows the ability and dedication  to join the force. Also, it’s very crucial so do not try to bluff if you don’t know how to bluff, and always be natural and relaxed because it will be very simple and to the point about your personal life, so try to know yourself better and also know people around you. Always prepare for the Personal Interview before attending SSB Interview because you know the type of question generally asked by the IO. Below are few questions which you may face during your SSB Interview.

NATIONAL DEFENCE ACADEMY (NDA) INTERVIEW QUESTIONS & ANSWERS

Question 1. What Is The Role Of Defense Forces In Our Country?

Answer : If, you are going to appear for interview, you should have detailed information about the organization. Interviewer asked this question, so you should give the perfect and impressive answer. Candidates, who passed their 12th class and attending NDA interview, they must have entire knowledge about the organization.

Question 2. Why Did You Gave First Preference As Army / Air Force / Navy?

Answer : When you are filling NDA Application Form for examination, aspirants get a choice to select Army / Air Force / Navy.

Question 3. Will You Come Back Again For Ssb Interview If You Fail This Time.?

Answer : Interview can also put up that question, don’t be tense, he is not signifying that, he is disqualifying you at this time. At this time, interviewer is examining your personality. If you say, you come here with a particular reason, this type of answer, definitely, will be effective for your personality.

Question 4. Which Course You Will Opt After 10+2 If You Could Not Become Officer And Why?

Answer : After 10+ 2, there are several opportunities available for additional studies. So, you can decide before attend SSB interview. Never say that, it is a choice your parents that you will be become an officer. It will be reflected your personality.

Question 5. Why Do You Want To Join Indian Air Force?

Answer : Normally, this types of questions, asked in NDA Interview. Firstly, interviewer will ask to you, why do you want to join Indian air force? So, you must give a particular answer. Some participants answer that, they would like to serve for their country and some aspirants say that, uniform of Indian air force makes them feel proud and many applicants say that, money is also purpose to join Indian Armed Forces.

Question 6. Did You Do Any Special Preparation For Ssb?

Answer : Definitely, you did special preparation for SSB, so tell him, Yes sir. I am ready to give answers to your questions. You can practiced for SSB from various resources including current issues, studying magazines, getting guidelines from sites especially devoted for SSB like SSB chink.

Question 7. What Are Your Strengths?

Answer : This is the most asked question in which interviewee has to tell about his or her best ability like knowledge base strengths (computer skill, technical ability etc), Personal ability (flexibility, dedication, punctuality, leading ability etc) and transferable skills (planning, analytical skills etc).

Question 8. What Are Your Weaknesses And How Are You Overcoming Them?

Answer : It is the favorite question of recruiting panel and asked to know about weakness of candidate. Main thing to remember while answer this que stionto not to tell your personal weakness. You must answer of it in positive way and with a better overcome option.

Question 9. Who Is The General / Chief Of India Army, Navy And Air Force?

Answer : While going for NDA interview you must know answer of this question otherwise you must be disqualified.

So this time:

General of Indian army – Mr. Dalbir Singh Suhag

Chief of Navy – Mr. Admiral RK Dhowan

Chief of Air Force – Air Chief Marshal Arup Raha

Question 10. Motivation Behind To Opt For Nda?

Answer : You must be prepared for this question as you have decided your career in defence. You must have a proper and realistic reason that what is you motivation or why you have decided to join National Defence Academy.

Question 11. Why Do You Want To Join Defence?

Answer : Most regularly raised query for NDA NA applicants during the individual meeting is why you want to be a part of defense sector. As the applicants will be participating in their first meeting, this query is the most predicted query. So you need to get ready your purpose properly. Few applicants say that they want to work for the nation and few say that the dress (Standard uniform) feels them pleased and proud, for few applicants cash is also purpose behind becoming a member of Native Indian Armed Forces.

Question 12. What Is The Role Of Defence Forces In Our Country?

Answer : If an applicant is coming for an interview, interview panel member will anticipate the applicant to know about the association. So this query may be thrown up during the SSB meeting by the official getting your personal interview. As many applicants are just 12th standard pursuing applicants, most of them don’t know much about Defense. So before coming for the interview, you must know few details.

 Question  13. Why didn’t you try for SSB after 12th through NDA?

Answer :  This answer basically depends on your own self reasoning. For e.g. if you say you tried, then you might be asked why didn’t you clear your written/SSB. If you say you didn’t then you might be asked what made you interested in defence now.

Question  14. If you couldn’t join the armed forces, what are your alternate career/study options?

Answer :  Now, this is a tricky question. Many candidates tend to stick to the point that they will make it or they don’t want to join anything else apart from defence. Let’s be real here – you need to have a backup plan, if you don’t have one, get one and say it.

Question 14. Tell the competitive exams that you have appeared in chronological order.

Answer : Tell him all the exams that you appeared for, its  outcome, what were the setbacks of you were not able to clear it and why were you not able to clear it, if you had taken entrance coaching.

 Question 15. Tell me the marks you scored starting from your 10thtill date and any special achievements in them. Also, tell me about any extra-curricular activities that you have been a part of during this time.

Answer :  You need to know your marks from the beginning. This is important because starting from 10th, everything was a turning point in your life till your graduation. So, you must be knowing your 10th marks, 12th marks, and marks of all the years of graduation, preferably, semester-wise. 

 

National Defence Academy (NDA) Interview Questions, Tricky NDA SSB Interview Questions: Answered , What questions are asked in an NDA SSB interview? , How to answer Tricky Questions asked in NDA SSB Interview, Questions For NDA SSB Interview, ssb interview questions and answers for NDA…

 

 

This entry was posted in NDA SSB Interview Questions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

12,192 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

47 − = 44

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • OUR VISITORS MAP

News Letter

एसएससी सीपीओ 2018 संपूर्ण जानकारी (हिंदी) : अधिसूचना, पाठ्यक्रम प्रिय उम्मीदवार, यहां एसबीपी कोचिंग आपको सबसे हाल ही में घोषित कर्मचारी चयन आयोग (पुरुष / महिला), उप-निरीक्षक (जीडी) और एएसआई (कार्यकारी) को सूचित करना चाहेंगे कि पद के लिए पात्र उम्मीदवारों की भर्ती के लिए अखिल भारतीय स्तर की परीक्षा आयोजित की जाती है। उप-निरीक्षक (पुरुष / महिला), उप-निरीक्षक (जीडी) और … Read More

Important Question Of The Day
  • GENERAL KNOWLEDGE

    1.Which Sub-Sonic Cruise Missile was successfully test fired by DRDO recently?
    a) Nirbhay
    b) Nag
    c) BrahMos
    d) Agni

    Answer A

    2. The Union Cabinet recently approved MoU in the field of traditional systems of medicine and homoeopathy between India and which country?
    a) China
    b) Bolivia
    c) Nepal
    d) Indonesia

    Answer B

    3. The Union Cabinet approved the creation of which post in the Office of the Comptroller and Auditor General of India (CAG)?
    a) Additional Comptroller & Auditor General
    b) Chief Comptroller & Auditor General
    c) Deputy Comptroller & Auditor General
    d) Assistant Comptroller & Auditor General

    Answer C

    4. India is partnering Japan and the United Arab Emirates (UAE) to implement two projects in which continent?
    a) Asia
    b) Australia
    c) North America
    d) Africa

    Answer D

    5. The UNESCO/Guillermo Cano Press Freedom Prize 2019 was awarded to Reuters reporters Wa Lone and Kyaw Soe Oo for reporting on alleged human rights violations in which country?
    a) Myanmar
    b) Syria
    c) Libya
    d) Sudan

    Answer A

    6. The US State department has advised its citizens to reconsider their travel to which nation?
    a) North Korea
    b) Russia
    c) Pakistan
    d) China

    Answer C

    7. Who has been named captain of the Indian squad for the ICC World Cup 2019 in England and Wales?
    a) Virat Kohli
    b) Rohit Sharma
    c) MS Dhoni
    d) Shikhar Dhawan

    Answer A

    8. Which among the following players didn’t make it to the final Indian squad for the ICC Cricket World Cup 2019?
    a) Dinesh Karthik
    b) Rishabh Pant
    c) Vijay Shankar
    d) KL Rahul

    Answer B

    9.Which nation honoured Prime Minister Narendra Modi with its top order on April 12, 2019?

    a) China
    b) Russia
    c) United Kingdom
    d) Israel

    Answer B

    10. Which among the following nations has yet not ratified the BBIN Motor Vehicle Agreement?

    a) Bangladesh
    b) Bhutan
    c) India
    d) Nepal

    Answer B

Clat
ssc-je
downloads